Menu
Expeditie Uiterwaard – Kampen

Expeditie Uiterwaard – Kampen

Let op: Dit jaar vinden er helaas geen expedities plaats. 

Natuur en Milieu Overijssel organiseert Expeditie Uiterwaard voor leerlingen van groep 7 of 8 van een basisschool uit gemeente Kampen. Tijdens Expeditie Uiterwaard voeren leerlingen educatieve opdrachten uit in de uiterwaarden langs de IJssel. Een ochtend avontuurlijk struinen, beleven en leren over Ruimte voor de Rivier IJsseldelta! Ervaren expeditiegidsen begeleiden deze struintocht. 

Voorbereidende les
Expeditie Uiterwaard bestaat uit twee delen: een voorbereidende les in de klas en de educatieve
struintocht langs de IJssel. De voorbereidende les duurt ongeveer 1,5 uur en geeft u zelf. Om het u makkelijk te maken ontvangt u een kant-en-klare les in de vorm van een PowerPointpresentatie. In deze les leren de kinderen meer over de grote rivieren en de uiterwaarden. Ook leren zij waarom het rivierwater van de IJssel bij hen in de omgeving meer ruimte krijgt.

Op expeditie!
Na de voorbereidende les is het tijd om de laarzen aan te trekken. Onze ervaren expeditiegidsen
vangen u en uw klas op en coördineren de struinexpeditie. De kinderen gaan enthousiast aan de slag met veldwerk-opdrachten, zoals een mini-rivier maken, waterbeestjes scheppen, grondboringen doen en speuren naar hoogwatersporen.

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta
Expeditie Uiterwaard is onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Bij hoogwater op de IJssel bestaat overstromingsgevaar voor Kampen en het achterland. Om de waterveiligheid in dit gebied te versterken, is het nodig om de IJssel meer ruimte te geven. Daarom is het zomerbed tussen de Molenbrug en de Eilandbrug met ongeveer 2 meter verlaagd en het Reevediep aangelegd, een nieuwe zijtak van de IJssel ten zuiden van Kampen richting het Drontermeer. Deze maatregelen zorgen er voor dat bij hoog water de rivier meer ruimte heeft en inwoners uit het gebied beter beschermd zijn tegen overstromingen. Daarnaast worden vijf uiterwaarden opnieuw ingericht om de natuurwaarden te versterken.

Voor meer informatie over de expedities kunt u contact opnemen via nme@natuurenmilieuoverijssel.nl 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media