Menu
Adviseurs van de Toekomst

Adviseurs van de Toekomst

De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten! Adviseurs van de Toekomst koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. In dit educatieve programma gaan leerlingen uit het voortgezet onderwijs en MBO als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 150 klassen aan deelgenomen!
Aan het begin van het programma ontmoeten de leerlingen de opdrachtgever die hen vertelt wat zijn vraagstuk is. Vervolgens vormen de leerlingen een advies- of ontwerpbureau waar zij vanuit hun eigen leefwereld een aantal dagen of weken met dit vraagstuk aan de gang gaan. Gedurende het traject zijn er verschillende contactmomenten tussen het adviesbureau en de opdrachtgever. Leerlingen doen onderzoek, verzamelen en verwerken informatie, vormen een eigen visie en mening, dragen oplossingen aan voor het vraagstuk en werken tijdens het proces aan verschillende competenties. Aan het eind van het programma presenteren de kersverse adviesbureaus hun adviezen aan de opdrachtgevers, bestuurders, klasgenoten en familie tijdens het slotevenement. 

2020

In 2020 doen 65 schoolklassen mee aan Adviseurs van de Toekomst. Zij kunnen kiezen uit drie programma’s: Ruimte voor de VechtNieuwe Energie Overijssel en Gezond & Duurzaam Voedsel (Agro & Food / Jong Leren Eten). Zij gaan advies uitbrengen op vraagstukken als ‘Welke mogelijkheden zijn er naast dijken om voor water veiligheid te zorgen?’, ‘Hoe geef je huurders een rol bij het aardgasvrij maken van de woonwijk?’ en ‘Hoe kunnen agrariërs de relatie tussen het boerenbedrijf en de omgeving versterken?’.

Praktische informatie

  • De school kan zelf de exacte periode bepalen.
  • De tijdsbesteding van een klas is variabel en maatwerk.
  • Het project kan in projectdagen worden ingevuld, maar ook tijdens reguliere lesuren over een langere periode.
  • Mogelijke vakken: aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, maatschappijleer, Nederlands, Engels, O&O, life & science, mens & natuur, avo of maatschappelijke stage (combi is mogelijk).
  • De didactiek van verhalend ontwerpen leent zich voor elk schooltype, jaar en niveau.
  • Deelnemende docenten volgen een korte workshop. Tijdens deze workshop leggen we de methodiek uit, gaan we dieper in op het thema, de opdrachtgever, de opdracht en de praktische uitvoering op school.
  • Deelname is kosteloos.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Alma Streefkerk, streefkerk@natuurenmilieuoverijssel.nl of (038) 4250993

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media