Menu
Basisscholen uit gemeente Kampen kunnen weer op expeditie!

Basisscholen uit gemeente Kampen kunnen weer op expeditie!

Bent u leerkracht van groep 7 of 8 van een basisschool uit Kampen, IJsselmuiden, Wilsum, Grafhorst, ’s-Heerenhoek en Kamperveen? Dan kunt u met uw groep gratis deelnemen aan één van de leukste natuuruitjes uit de omgeving: Expeditie Uiterwaard. Tijdens Expeditie Uiterwaard voeren leerlingen educatieve opdrachten uit in de uiterwaarden langs de IJssel, bij het Reevediep. Een ochtend avontuurlijk struinen, beleven en leren over Ruimte voor de Rivier IJsseldelta! Ervaren expeditiegidsen begeleiden deze struintocht. Aanmelden kan tot maandag 15 april. 

Voorbereidende les
Expeditie Uiterwaard bestaat uit twee delen: een voorbereidende les in de klas en de educatieve
struintocht langs de IJssel. De voorbereidende les duurt ongeveer 1,5 uur en geeft u zelf. Om het u makkelijk te maken ontvangt u een kant-en-klare les in de vorm van een PowerPointpresentatie. In deze les leren de kinderen meer over de grote rivieren en de uiterwaarden. Ook leren zij waarom het rivierwater van de IJssel bij hen in de omgeving meer ruimte krijgt.

Op Expeditie
Na de voorbereidende les is het tijd om de laarzen aan te trekken. Onze ervaren expeditiegidsen
vangen u en uw klas op en coördineren de struinexpeditie. De kinderen gaan enthousiast aan
de slag met veldwerk-opdrachten, zoals een mini-rivier maken, waterbeestjes scheppen en speuren naar hoogwatersporen. De expeditie vindt plaats in het Reevediep.

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta
Expeditie Uiterwaard is onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Bij hoogwater op de IJssel bestaat overstromingsgevaar voor Kampen en het achterland. Om de waterveiligheid in dit gebied te versterken, is het nodig om de IJssel meer ruimte te geven. Daarom is het zomerbed tussen de Molenbrug en de Eilandbrug met ongeveer 2 meter verlaagd en het Reevediep aangelegd, een nieuwe zijtak van de IJssel ten zuiden van Kampen richting het Drontermeer. Deze maatregelen zorgen er voor dat bij hoog water de rivier meer ruimte heeft en inwoners uit het gebied beter beschermd zijn tegen overstromingen. Daarnaast worden vijf uiterwaarden opnieuw ingericht om de natuurwaarden te versterken.

Praktische informatie 

Wie Groep 7 en 8 van basisscholen uit Kampen, IJsselmuiden, Wilsum, Grafhorst, ’s-Heerenhoek en Kamperveen
Wanneer Voorjaar: mei en juni 2019
Waar Het Reevediep
Hoe lang Voorbereidende les: 1,5 uur, Struinexpeditie: 2,5 uur
Meenemen Per 5-6 leerlingen 1 hulpouder
Meer informatie Natuur en Milieu Overijssel, NME@natuurenmilieuoverijssel.nl
Aanmelden Via het aanmeldformulier op onze website

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media