Menu
Jonge adviseurs inspireren energieprofessionals uit Overijssel

Jonge adviseurs inspireren energieprofessionals uit Overijssel

Donderdag 23 mei vindt de finale plaats van de educatieve projecten Adviseurs van de Toekomst en e-BATTLE in het provinciehuis in Zwolle. 32 schoolklassen uit het voortgezet onderwijs en basisonderwijs uit Overijssel geven advies aan opdrachtgevers van het programma Nieuwe Energie Overijssel. Tijdens de finale strijden zij om de felbegeerde titel ‘beste adviesbureau van 2019’.

Adviseurs van de Toekomst

In Adviseurs van de Toekomst werken 28 schoolklassen uit het voortgezet onderwijs uit Overijssel aan een serieuze opdracht van een echte opdrachtgever. Deze opdrachtgever is één van de partners uit het programma Nieuwe Energie Overijssel. De leerlingen brengen advies uit over vraagstukken als ‘Hoe maak je de woonwijk waar jouw school ligt gasloos?’, ‘Hoe betrek je inwoners bij het verduurzamen van hun eigen leefomgeving’ of ‘Hoe realiseer je grootschalige energieopwekking bij jou in de buurt?’ Iedere klas die meedoet, vormt een eigen adviesbureau en gaat op een projectmatige manier aan de slag. Gedurende het traject zijn er verschillende contactmomenten tussen het adviesbureau en de opdrachtgever. Leerlingen doen onderzoek, verzamelen en verwerken informatie, vormen een eigen visie en mening, dragen oplossingen aan voor het vraagstuk, werken tijdens het proces aan verschillende competenties en presenteren uiteindelijk hun advies tijdens het gezamenlijk eindevenement in het provinciehuis in Zwolle. Zo verbindt Adviseurs van de Toekomst bedrijfsleven, overheid en maatschappij met het onderwijs.

e-BATTLE

In de e-BATTLE voeren vier schoolklassen uit het basisonderwijs uit Overijssel op eigen wijze campagne om zoveel mogelijk energie te besparen op school. Veel scholen hebben een hoog energieverbruik. Met het treffen van gebouw gerelateerde maatregelen kunnen zij meestal veel energie besparen. Maar ook aandacht voor gedrag is onmisbaar. Als je je niet bewust bent van je eigen gedrag, hebben de energiemaatregelen minder effect. Extra isolatie heeft immers niet zo veel nut als iedereen de deuren en ramen open laat staan. Het blijkt zelfs dat 10% energiebesparing makkelijk haalbaar is zonder enige technische ingreep.

De leerlingen geven hun eigen campagne vorm. Dit doen zij aan de hand van zes ‘energy levels’ waarbij zij een energy-team vormen, een plan van aanpak schrijven, de omgeving betrekken, een event op school organiseren, nadenken over een vervolg en hiermee concreet energie gaan besparen. Tijdens het gezamenlijk eindevenement komen alle scholen bij elkaar in het provinciehuis in Zwolle. Welke school voert de beste campagne en gaat er met de hoofdprijs vandoor?

Eindevenement

Tijdens de finale van Adviseurs van de Toekomst en de e-BATTLE op donderdag 23 mei komen alle 32 jongerenadviesbureaus en campagneteams samen in het provinciehuis. Hier pitchen zij hun adviezen en campagne aan de opdrachtgevers en partners uit het programma Nieuwe Energie Overijssel. Samen met het publiek bepalen zij wie zich het ‘beste adviesbureau’ en ‘beste campagneteam’ van 2019 mag noemen. Zanger Aïrto, bekend van De Beste Singer-Songwriter van Nederland, geeft een optreden. Hij schreef een speciaal lied over nieuwe energie en komt dit live zingen.

Programma Nieuwe Energie Overijssel

Nieuwe Energie Overijssel is een programma met als missie dat Overijssel in 2050 energieneutraal is. Concreet werken we in alliantievorm aan 20% Nieuwe Energie in 2023. ‘We’ is iedereen die zich inzet voor een energieneutrale provincie: van ondernemers en actieve inwoners tot politiek en overheid. Het programma verbindt en versterkt partners en initiatieven die bijdragen aan de energietransitie in Overijssel. Op deze wijze behalen we in de regio versneld energiedoelen en komen we tot slimme oplossingen voor een uitdagend energievraagstuk.

Meer weten?

Voor informatie en vragen, neem contact op met Alma Streefkerk via 038-4250993 of mail naar streefkerk@natuurenmilieuoverijssel.nl 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media