Menu
5 april: Lekker naar buiten op Nationale Buitenlesdag

5 april: Lekker naar buiten op Nationale Buitenlesdag

Op 5 april is het de nationale buitenlesdag! Waarom is een buitenles zo gezond? En hoe pak je een buitenles aan als leerkracht? Je leest er alles over in dit artikel.

Buitenlessen als afwisseling op het leren in de klas

Initiatiefnemers Jantje Beton en IVN onderzochten de voordelen van een buitenles: “Ook al lijken leerlingen buiten het klaslokaal minder gericht op leren, toch levert buitenspel en buitenles, als afwisseling op het leren in de klas, voor het leerproces veel op. Veel meer dan we doorgaans beseffen.” Zo verbetert fysiek spel het ruimtelijk inzicht en geven buitenlessen ruimte voor het verteren en toepasbaar maken van datgene wat in de les werd geleerd. Bovendien is er buiten meer zuurstof en minder CO2: dat werkt verkwikkend! (1)

Lekker naar buiten dus!

Dat vinden ook leerlingen en leerkrachten. 83% van de leerlingen wil graag een buitenlessen: het is namelijk een fijne afwisseling op het stilzitten in de klas. Leerkrachten zien ook de meerwaarde van af en toe een buitenles: het zorgt voor een betere concentratie, de lesstof blijft beter hangen en het bevordert creatief denken. (2)

Materiaal voor leuke buitenlessen

Over bijna elk onderwerp valt er wel een leuke buitenles te bedenken. En hoe vaker je het doet, hoe sneller en makkelijker het gaat. En gelukkig hoef je zelf niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Er is al veel buitenles-materiaal beschikbaar. We zetten het voor je op een rij:

Reserveer een leskist op onze website

Op onze website vind je allerlei leuke leskisten waarmee je lekker naar buiten kunt. Stuk voor stuk leerzame lessen over de natuur en het milieu. Scholen in het NME netwerk kunnen deze lesmaterialen gratis reserveren (reserveer je vóór 14 maart, dan ontvang je de leskist nog voor de buitenlesdag).

Onderbouw:

  • Pieter de Pier
  • Het Kabouterpad
  • We gaan naar buiten

Middenbouw en bovenbouw:

  • vogels op school
  • bodemdierenonderzoek
  • buitenwerk
  • vlinders en insecten
  • bomen

Buitenles: hoe klimaatproof is jullie schoolplein?

Speciaal voor deze buitenlesdag is er ook een les ontwikkeld over klimaatadaptatie op het schoolplein. Met deze les kunnen leerlingen van groep 5 t/m 8 zelf onderzoek doen naar hittestress, regenwater en biodiversiteit op het schoolplein. Ze leren onderzoeken, oplossingen formuleren, en worden gestimuleerd een brief schrijven naar de gemeenteraad. De les is gratis te downloaden op de Buitenlesdag-website

Meer dan 150 buitenlesideeën in de databank van Buitenlesdag.nl

Op de speciale buitenlesdag-website vind je meer dan 150 uitgewerkte buitenlessen voor het basisonderwijs. Je kunt selecteren op groep en schoolvak. Zo vind je heel snel iets leuks voor jouw klas. Gaan jullie bijvoorbeeld Rennend Rekenen, Compost maken of Tekenen met textuur? Bekijk de hele databank op Buitenlesdag.nl

 

Bronnen

De onderzoeken zijn te vinden op www.buitenles.nl en zijn beide uitgevoerd door Jantje Beton en IVN Natuureducatie voor de Buitenlesdag.

Foto’s: Sjon Heijenga (2020)


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media