Menu
Eco-Schools: doe mee en haal met jouw school de groene vlag!

Eco-Schools: doe mee en haal met jouw school de groene vlag!

Een jaarlijks bezoek aan de biologische boer in de omgeving, rekenen aan het energieverbruik van de school, kledingruilbeurzen en de verkoop van herbruikbare drinkflessen… zomaar een paar activiteiten op scholen die meedoen aan het programma Eco-Schools. Willen jullie serieus met duurzaamheid aan de slag en zorgen dat het in het DNA van de school terecht komt? Dan is Eco-Schools iets voor jullie.

De leerlingen centraal

De kern van Eco-Schools is dat leerlingen de school van binnenuit verduurzamen. Zij onderzoeken hun leer- en leefomgeving en werken aan concrete acties om deze (steeds verder) te verduurzamen. Door de zeven stappen van Eco-Schools te doorlopen, werken de leerlingen toe naar hét internationale keurmerk voor duurzame scholen: de Groene Vlag. Eco-Schools is geschikt voor scholen uit het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het MBO (ROC’s en AOC’s).

Tien thema’s

Eco-Schools richt zich op tien verschillende thema’s. De leerlingen kiezen twee of drie thema’s die jullie als school gezamenlijk gaan oppakken. De leerlingen gaan een zogenaamde Eco-scan uitvoeren hoe het staat met de desbetreffende thema’s op school. Per thema is een scorekaart beschikbaar met onderwerpen zoals ‘Wij printen op school altijd dubbelzijdig’, ‘De meeste klassen hebben spaarlampen of ledlampen’ en ‘Kinderen en leraren gooien geen eten weg’. De leerlingen kunnen kiezen uit de volgende tien thema’s:

  1. Afval en grondstoffen
  2. Communicatie
  3. Energie
  4. Gebouw en omgeving
  5. Gezondheid en hygiëne
  6. Groen
  7. Mobiliteit
  8. Veiligheid en burgerschap
  9. Voedsel
  10. Water

Begeleid door Natuur en Milieu Overijssel

Elke school die meedoet aan Eco-Schools, heeft een eigen begeleider. Natuur en Milieu Overijssel is uitvoeringspartner van Eco-schools en begeleidt scholen bij het behalen van de groene vlag. Interesse? Vul het aanmeldformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Download hier de brochure van Eco-Schools; Brochure Eco-Schools.

Meer weten?

Wil je meer weten over Eco-Schools? Neem dan contact op met Rebecca Geeraert,
038-4250974 of geeraert@natuurenmilieuoverijssel.nl 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media