Menu
Bijenbeweging Overijssel

Bijenbeweging Overijssel

Het gaat niet goed met onze bijen en om deze reden zijn er zowel landelijke als provinciale initiatieven om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren en daarbij iedereen uit de samenleving te betrekken. In Overijssel zetten provincie, Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Imkervereniging Nederland, LTO en EIS, kenniscentrum voor insecten zich, onder de vlag van de Bijenbeweging Overijssel, in voor de bescherming van bijen. Het afgelopen anderhalf jaar hebben wij een reeks van zeer succesvolle acties ondernomen richting algemeen publiek, imkers, natuurorganisaties, gemeenten en waterschappen. In het nieuwe jaar benaderen we alle basisscholen van Overijssel om ook jonge kinderen en hun omgeving te betrekken bij de bescherming van bijen. Kijk voor meer informatie over de Bijenbeweging Overijssel op de website.

Scholenactie 

In maart gaan we alle basisscholen in Overijssel benaderen. We brengen nieuw lesmateriaal van Nederland Zoemt onder de aandacht, zenden bloemenzaad naar 125 basisscholen, bieden scholen de mogelijkheid om een gastdocent aan te vragen en we organiseren op tien basisscholen een workshop voor het bouwen van een insectenhotel. Deze actie is bedoeld voor groep 7 & 8 van het basisonderwijs.

Lesmateriaal

In het project Nederland Zoemt onderzoeken wetenschappers van Naturalis hoe het gaat met de wilde bijen in Nederland en hoe we ze het beste kunnen helpen. Met het lespakket Nederland Zoemt kunnen leerlingen meedoen aan dit onderzoek en de wetenschappers een handje helpen. Het lespakket bestaat uit drie modules en in elke module staat één van de volgende onderzoeksvragen centraal; 1) “Hoe gaat het met de wilde bijen in Nederland?”, 2) “Hoe kunnen we de wilde bijen het beste helpen?”, 3) “Zijn er voldoende wilde bijen voor de bestuiving van onze voedselgewassen?”. Naast het digitale lesmateriaal leveren wij een zakje biologisch bijenbloemzaad dat gebruikt kan worden voor module 2. Het bijenbloemzaad is beschikbaar voor 125 scholen. Daarnaast kunnen scholen als aanvulling een gastles aanvragen.

Voorbereidingen

Op dit moment zijn we druk met de voorbereidingen. Aanmelden is op dit moment nog niet mogelijk. In maart gaan we de scholen benaderen. We versturen een speciale mailing richting de scholen en promoten de actie op onze Facebook en Twitter pagina. Op deze pagina vind je de meest actuele informatie.

Meer weten?

Voor informatie en vragen, neem contact op met Rebecca Geeraert via 038-4250974 of mail naar geeraert@natuurenmilieuoverijssel.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media