Menu
Ruimte voor de Vecht – Beleef je omgeving!

Ruimte voor de Vecht – Beleef je omgeving!

Het scholenprogramma ‘Ruimte voor de Vecht, beleef je omgeving’ is geactualiseerd en digitaal beschikbaar! Het scholenprogramma is in 2010 ontworpen in het kader van het programma Ruimte voor de Vecht.
De laatste jaren is echter dankzij het programma Ruimte voor de Vecht veel veranderd in het gebied. Zo is onder andere het Vechtpark Hardenberg aangelegd. Daarom hebben wij in samenwerking met natuuractiviteitencentrum De Koppel het scholenprogramma geactualiseerd. Dit in opdracht van het programmateam Ruimte voor de Vecht.

In het educatieve scholenprogramma ‘Ruimte voor de Vecht, beleef je omgeving’ staat leren over je directe omgeving centraal. Zowel in de klas door middel van opdrachtkaarten als tijdens de fiets-speurtocht leren de leerlingen over cultuur, historie, natuur, landbouw, landschap, recreatie en water in hun eigen omgeving. Kortom, het programma betrekt de leerlingen op een actieve manier bij hun directe leefomgeving.

Opdrachtkaarten
Voor de groepen 7 en 8 zijn 15 verschillende opdrachtkaarten ontwikkeld met zeven verschillende thema’s. Op de voorkant van de opdrachtkaart staat een inleidend verhaal en op de achterzijde staan de opdrachten beschreven.  De leerlingen werken in duo’s en de opdrachtkaarten zijn zo gemaakt dat leerlingen zelfstandig, zonder hulp van de leerkracht, kunnen werken.

Vaartocht
Naast de opdrachtkaarten is voor de groepen 7 en 8 in de gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg een vaartocht ontwikkeld. Tijdens de vaartocht beleven de leerlingen de Vecht en het Vechtdal. Aan de hand van een overzichtskaart en een opdrachtenboekje varen de leerlingen over de Vecht.

De opdrachtkaarten en de materialen voor de vaartocht kunt u hier downloaden; deel 1 & deel 2.

Het kernteam Ruimte voor de Vecht heeft een brief naar de basisscholen in de desbetreffende gemeenten gestuurd. Deze brief kunt u hier downloaden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media