Menu
Adviseurs van de Toekomst – Ruimte voor de Vecht

Adviseurs van de Toekomst – Ruimte voor de Vecht

De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten! Adviseurs van de Toekomst koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. In dit educatieve programma gaan leerlingen uit het voortgezet onderwijs en MBO als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 150 klassen aan deelgenomen!

Ruimte voor de Vecht is een provinciaal programma dat het Vechtdal de komende jaren in stappen herinricht tot een veilige, beleefbare en halfnatuurlijke rivier. De partners van Ruimte voor de Vecht willen ook graag de jongeren uit het gebied betrekken bij het programma. Daarom bieden zij middelbare scholen en MBO’s uit Zwolle, Dalfsen, Ommen in Hardenberg gratis het educatieve project Adviseurs van de Toekomst aan. Bij dit project vormen de leerlingen een adviesbureau dat aan de slag gaat met een serieuze opdracht van een echte opdrachtgever. Doet jouw klas mee?

Adviseurs van de Toekomst

Bij Adviseurs van de Toekomst werkt een klas aan de hand van de didactiek van verhalend ontwerpen aan een serieuze opdracht van een externe opdrachtgever. Deze opdrachtgever is één van de partners van het programma Ruimte voor de  Vecht. Zo hebben ruim 70 klassen reeds advies uitgebracht over vraagstukken als een ‘ontwerp van een dijk die meer functies heeft dan alleen water tegenhouden’, ‘een toepassing om energie te halen uit de waterkracht van de rivier’ of ‘een toekomstbeeld van de Vecht over 50 jaar’. Iedere klas die meedoet, vormt een eigen adviesbureau en gaat op een projectmatige manier aan de slag. Gedurende het traject zijn er verschillende contactmomenten tussen het adviesbureau en de opdrachtgever. Leerlingen doen onderzoek, verzamelen en verwerken informatie, vormen een eigen visie en mening, dragen oplossingen aan voor het vraagstuk, werken tijdens het proces aan verschillende competenties en presenteren uiteindelijk hun advies tijdens een gezamenlijk eindevenement in het provinciehuis in Zwolle. Zo verbindt Adviseurs van de Toekomst bedrijfsleven en maatschappij met het onderwijs.

Praktische informatie

  • Het project vindt plaats tussen januari en juni 2018, de school kan zelf de exacte periode bepalen.
  • De tijdsbesteding van een klas is variabel (minimaal 32 uur) en maatwerk.
  • Het kan in projectdagen worden ingevuld, maar ook tijdens reguliere lesuren over een langere periode.
  • Mogelijke vakken: aardrijkskunde, biologie, maatschappijleer, Nederlands, Engels, O&O, Life & Science, Mens & Natuur, avo of maatschappelijke stage (combi is mogelijk).
  • De didactiek van verhalend ontwerpen leent zich voor elk schooltype, jaar en niveau.
  • Deelnemende docenten volgen een korte workshop, waarin de methodiek wordt uitgelegd, dieper wordt ingegaan op het thema, de opdrachtgever, de voorliggende opdracht en de praktische uitvoering (draaiboek) op school.
  • Deelname is kosteloos.

Meer informatie 

Belangstelling voor Adviseurs van de Toekomst – Ruimte voor de Vecht of wil je meer informatie? Neem contact op met Alma Streefkerk, streefkerk@natuurenmilieuoverijssel.nl of 038 – 4250993.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media