Menu
Schoolteams strijden met Food Challenge op de boerderij voor de titel Beste Pokébowl

Schoolteams strijden met Food Challenge op de boerderij voor de titel Beste Pokébowl

Foto door: Hanneke Stegeman

Drie basisscholen en vijf middelbare scholen uit Overijssel dagen elkaar uit in deze eerste editie van Food Challenge. Afgelopen week waren de eerste Foodcamps in Steenwijk en Deventer. Leerlingen gingen op bezoek bij een boerderij in de buurt en mochten zelf ingrediënten voor hun Pokébowl oogsten en verzamelen. Het boodschappenlijstje werd aangevuld met producten van boerderijen en tuinderijen uit de buurt via streekproductenplatform Hallo Boer. Vier teams mogen hun Pokébowl presenteren in de finale op 9 juni bij SVO vakopleiding Food Zwolle, waar een deskundige jury de bowl zal beoordelen. Het team met de beste Pokébowl wint een ticket voor een voetbalwedstrijd van Go Ahead Eagles of PEC Zwolle.

Foodcamp = food + bootcamp

Behalve een lekkere Pokébowl levert de Foodcamp nog meer op. Leerlingen leren namelijk over gezond en duurzaam eten: “Kies je voor vlees of vega? Ga je voor exotische mango of lokale peer?”, aldus Martijn Wassenaar van SVO. Tijdens het bootcamp-onderdeel kunnen de leerlingen lekker bewegen, want ook dat is belangrijk voor een gezonde levensstijl. Er wordt gebruik gemaakt van boerenmaterialen en obstakels zoals strobalen, kruiwagens, trekkerbanden, maar ook slootjes, en het weiland en bos rond de boerderij. Zowel leerlingen en leraren vonden het programma fantastisch en leerzaam. 

Voorinschrijving 2022

Deze eerste editie van de Food Challenge is een pilot die loopt tot het einde van dit schooljaar. Scholen die belangstelling hebben voor volgend schooljaar, kunnen zich vanaf nu melden via een voorinschrijving via www.foodchallengevoorscholen.nl. De voorinschrijving is ter inventarisatie. Uiteraard dient de pilot succesvol afgerond te worden om een vervolg te kunnen geven aan het eerste jaar. Deelname aan de Food Challenge is kosteloos door inzet van subsidie Jong Leren Eten ‘Lekker naar buiten’. Er kan een beperkt aantal scholen meedoen. 

Food Challenge

De Challenge wordt georganiseerd door SVO vakopleiding Food Zwolle en LekkerBoer samen met partners Jong Leren Eten Overijssel, SportService Zwolle, LTO Noord, Salland Zorgverzekeringen en Flynth, met ondersteuning van provincie Overijssel. De deelnemende scholen zijn in april gestart met het bijbehorende lespakket en gastworkshop van SVO. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media