Menu
Speciale IJssellunch voor winnende basisschool Jenaplein

Speciale IJssellunch voor winnende basisschool Jenaplein

Afgelopen dinsdag werden de Hobbits (groep 6/7/8) van basisschool Jenaplein uit Zwolle, na een avontuurlijke Expeditie Uiterwaard, getrakteerd op een heerlijke IJssellunch. Een grote pannenkoek op biologische schapenmelkerij de Vreugdehoeve. Uit een loting onder scholen waren zij de gelukkige winnaars van deze traktatie. ’s Morgens was de groep op expeditie in de Vreugderijkerwaard bij het projectgebied van Ruimte voor de Rivier Zwolle.

Expeditie Uiterwaard is een avontuurlijke struintocht voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Na een voorbereidende les op school, bezoeken de leerlingen de uiterwaarden van de IJssel bij Zwolle. Tijdens de expeditie doen leerlingen verschillende opdrachten in de uiterwaard en leren ze ontdekkend over natuur, uiterwaarden en het project Ruimte voor de Rivier. De leerlingen van groep De Hobbits reageren enthousiast. Zo vond Anne de expeditie spannender dan bezoekjes aan het park. Roos heeft het meest genoten van het smerig worden in de modder en Merel vond het vooral heel leuk om kleiboringen te doen. Natuur en Milieu Overijssel en het Waterschap Drents Overijsselse Delta bieden de gratis expedities inmiddels al vier jaar aan met groot succes: ruim 2500 kinderen hebben al deelgenomen aan de expedities bij Zwolle. Nog tot de zomervakantie kunnen groepen 6, 7 en 8 zich aanmelden voor de Expeditie Uiterwaard.

Ruimte voor de Rivier Zwolle
Het waterschap en aannemerscombinatie Van den Biggelaar/Ploegam werkten de afgelopen jaren dagelijks aan Ruimte voor de Rivier Zwolle. Hierdoor blijven stad en achterland veilig en droog in tijden van hoogwater op de IJssel. Om de rivier meer ruimte te geven werd bij Westenholte de ruim twee kilometer lange dijk ongeveer driehonderd meter landinwaarts verplaatst. Daarnaast werd een geulensysteem gegraven dat aansluit op de bestaande watergeul in natuurgebied de Vreugderijkerwaard. In de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, ten zuidwesten van de stad, krijgt de rivier ook meer ruimte. Daar werden  de uiterwaard vergraven en zijn twee nevengeulen gerealiseerd langs de IJssel tussen Oldeneel en de plassen van het Engelse werk. Zowel de geulen bij Westenholte als Schelle-Oldeneel kunnen extra hoeveelheden water op een veilige manier afvoeren. De werken van Ruimte voor de Rivier zijn nagenoeg afgerond. Nu kan de natuur z’n gang weer gaan.

Meer weten?
Neem contact op met Anne-Floor Zuurbier, tel. (0038) 4250963 of zuurbier@natuurenmilieuoverijssel.nl


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media