Menu
Tips voor NME op afstand

Tips voor NME op afstand

Leerkrachten zijn afgelopen tijd massaal aan de slag gegaan met online onderwijs. Om jullie hierbij te helpen, willen wij jullie graag wat handvatten bieden om ook in deze onzekere tijden aan de slag te gaan met natuur- en milieueducatie. Want juist in deze tijden is het belangrijk om af en toe naar buiten te gaan. Hieronder volgt een overzicht met een aantal leuke activiteiten. 

Online keuzekisten over duurzaamheid

Op de website van NME Den Haag staan een dertiental keuzekisten met elk een ander duurzaam onderwerp. Zo zijn er kisten over windenergie, opwarming, de productie van een spijkerbroek en drinkwater. Een belangrijk doel van de keuzekisten is het enthousiasmeren voor en het voorbereiden van kinderen op het debat rond duurzaamheid. De keuzekisten zijn geschikt voor leerlingen van groep 7 & 8.

De keuzekist ‘Klassewater’ is vrij te gebruiken. Voor de overige kisten is een wachtwoord nodig. Het wachtwoord voor de leerlingen is kiezen. Dit wachtwoord is voor alle kisten hetzelfde. Het wachtwoord voor de leerkrachten kunnen jullie aanvragen via nme@natuurenmilieuoverijssel.nl 

Groentezaden op school. Wat nu?

Veel scholen hebben de afgelopen tijd de gratis groentezaden ontvangen van Rijk Zwaan in samenwerking met GDO. Vol enthousiasme zijn de 3000 pakketten met groentezaden afgeleverd bij scholen en bso’s, die nu noodgedwongen dicht zijn… Rijk Zwaan heeft hiervoor enkele tips;

 1. Als er al gezaaid is: de tuinjuf + bijvoorbeeld 1 kind gaat 2 x per week kijken en verzorgen en maakt foto’s voor de rest van de school/ bso-groep.
 2. Als er nog niet is gezaaid: kinderen kunnen thuis voorzaaien en foto’s delen.
 3. Zaaien kan ook in grotere verplaatsbare bakken, bijvoorbeeld formaat fruitkist. Zorg als die buiten staat wel voor voldoende drainage, zodat overtollig water weg kan lopen. De bak kan mee naar school als alles weer gaat draaien. Hier vind je de moestuintips bij het pakket.

Toekomstkunde van WNF

Met het nieuwe lesprogramma Toekomstkunde wil het Wereld Natuur Fonds kinderen laten ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor de aarde. Het gratis lesmateriaal  gaat over klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren. Allerlei actuele thema’s komen aan bod zoals, plasticsoep, afval in de Noordzee, neushoorn stroperij en (duurzame) kledingproductie. Lessen over nu én later! Toekomstkunde is geschikt voor de groepen 5 t/m 8. Leerlingen kunnen zelfstandig met het materiaal aan de slag en ze ontdekken wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst. Kijk voor meer informatie op onze website.

Thuisonderwijs: Breng leven in je tuin

Podium en Uitgeverij Zwijsen slaan samen met projectbouwmarkt HORNBACH de handen ineen om de insecten en andere klein beestjes te helpen. Met het gratis educatieproject ‘Breng leven in je tuin’ ontdekken leerlingen van groep 5 en 6 waarom deze dieren zo belangrijk zijn en hoe ze insecten en andere kleine beestjes kunnen helpen. De werkbladen, informatiebladen, handleidingen, informatie voor de ouders en knutselvlogs zijn te vinden op de website Breng Leven in je Tuin.

Doe-opdrachten in de buitenlucht

Nu de scholen gesloten zijn vanwege het coronavirus, deelt Natuurcentrum Arnhem met leerkrachten en ouders leuke doe-opdrachten in de buitenlucht voor kinderen uit het basisonderwijs. Elke week plaatsen ze op de website en de Facebookpagina nieuwe buitenopdrachten, in verschillende vakgebieden. De opdrachten kunnen allemaal in de tuin, balkon of rondom het huis gedaan worden en duren ongeveer 15 minuten.

Campagne ‘Van zaadje tot slaatje’

Deze week is de campagne ‘Van zaadje tot slaatje’ van IVN van start gegaan. Van zaadje tot slaatje is een mini moestuinactie. In een paar weken tijd kweek je zelf je eigen slaatje. Met filmpjes helpen we je op weg. Elke maandag verschijnt er een nieuw filmpje. Elke donderdag geven we antwoord op vragen en plaatsen we bijzondere foto’s en reacties. Meedoen kan thuis, in je achtertuin, op het balkon of zelfs voor de vensterbank. Iedereen kan meedoen. Met weinig kosten werk je toe naar je eigen maaltje.

Van zaadje tot slaatje is een initiatief van IVN in corona tijden. Met deze actie willen we kinderen iets extra’s bieden. Laagdrempelig en aantrekkelijk. Waarbij gezond kweken en eten centraal staat. Ook volwassenen kunnen meedoen! Kijk voor de instructies, links, filmpjes en ondersteunende informatie op de website. 

100+ natuuropdrachten van Natuurwijs

Op de website van Natuurwijs vind je 100+ natuuropdrachten om naar buiten te gaan. Om de week plaatsen ze een nieuwe korte seizoensgerichte natuuropdracht, speciaal voor leerkrachten in het basisonderwijs en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Laat kinderen hun zintuigen gebruiken om de natuur te ontdekken en te ervaren. Want natuur is overal, zelfs op het schoolplein. Immers, zelf een duizendpoot over je hand laten lopen beklijft beter dan honderd plaatjes in een boek!

Buitenlessen van De Nationale Buitenlesdag

De Nationale Buitenlesdag van 7 april wordt verplaatst naar het begin van het nieuwe schooljaar. Aanmelden blijft gewoon mogelijk. Op de website van de Nationale Buitenlesdag vind je meer dan 70 uitgewerkte buitenlessen en thuisopdrachten. Nu veel kinderen thuis les krijgen, hebben ze een groot deel daarvan tijdelijk openbaar gemaakt. Vooral de thuisopdrachten zijn interessant, omdat deze thuisopdrachten zo zijn ontwikkelt dat de kinderen zelf (met hun ouders) buiten aan de slag kunnen. Neem een kijkje op hun website.

Doe mee met de #despeurzoekersinactie challenge in je achtertuin!

Nu we veel binnen zitten is het op zijn tijd goed om even lekker de tuin in te gaan; even in beweging komen of gewoon genieten van de natuur in je tuin. Veel mensen en kinderen zitten om leuke ideeën verlegen om de dag door te komen. Laten we nu met z’n allen leuke, spannende, vreemde, of inspirerende buitenactiviteiten, die je in je achtertuin kunt doen, met elkaar delen. Dat kan met een foto of een filmpje. Post dit op Instagram of Facebook met #despeurzoekersinactie. Zo maken we vele ouders en kinderen blij in deze rare tijd. Deel deze challenge zo veel mogelijk.

Groen om te doen van IVN

Op de website van IVN vind je allerlei tips om gemakkelijk en dichtbij de natuur te beleven! Zoals een insectenhotel maken, de Nederlandse natuur vanaf je scherm bekijken of meedoen met de kikkerdriltelling. Neem een kijkje op hun website voor meer leuke tips.

Tien tips van Tringa Paintings

In hun laatste nieuwsbrief heeft Tringa Paintings tien buitenactiviteiten op een rijtje gezet die je kunt doen met de kinderen buiten in je tuin. Klik per tip op de link voor meer informatie.

 1. Kleuren zoeken 
 2. Bodemdiertjes vangen 
 3. Kijk uit naar de eerste hommel. Nu het warmer gaat worden, kun je de eerste hommels al weer zien vliegen. Dit zijn de koninginnen, die op zoek gaan naar een broedplek.
 4. Maak een bloemenwiel 
 5. Maak een scharrelkist 
 6. Creatief met steen 
 7. Maak pijl en boog
 8. Geniet van de natuur. Kom even helemaal tot rust. Ga lekker in de tuin liggen en kijk om je heen en luister naar de geluiden. Wat hoor en zie je allemaal?
 9. Herken de voorjaarsbloemen in je tuin
 10. Maak een schatkaart 

De Wilde Stad in de klas

De Wilde Stad is een bioscoopfilm die de stad bekijkt vanuit ogen van de vele wilde dieren en planten die er leven. Voor dieren zijn onze straten, tunnels, grachten en gebouwen net zo aantrekkelijk als de wildernis: De stad is natuur.

Als aanvulling op deze film heeft NatuurWijs het online lespakket ‘De Wilde Stad in de Klas’ ontwikkeld: Op avontuur! De 10 thema lessen bestaan uit grappige video’s en leuke werkbladen. Er zijn spellen voor binnen en doe-opdrachten voor buiten. De lessen zijn bij uitstek geschikt voor thuis-onderwijs en gericht op kinderen van 6 tot 9 jaar. De video’s en werkbladen zijn vrij toegankelijk voor de kinderen. De handleiding voor leerkrachten is gratis te downloaden na registratie.

Beleef de lente

Op de website van de Vogelbescherming kun je het broeden van de vogels volgen, vind je lestips met opdrachten, video’s en andere tips voor het gebruik van Beleef de lente in de klas. Al deze materialen worden gratis aangeboden voor leerkrachten van het basisonderwijs.

Waterles Woensdag van Waterschap Drents Overijsselse Delta

Elke woensdag geeft Waterschap Drents Overijsselse Delta een waterles op hun website! Via proefjes, games, video’s en creatieve lessen thuis kun je zelf dingen uitvinden en lekker bezig zijn met leerzame en leuke wateropdrachten, als afwisseling op het andere huiswerk. Zo gaat de eerste les over Water & Natuur. Wist je dat sommige beestjes op water kunnen lopen? Alleen wanneer het water in te sloten vies is, kunnen deze beestjes niet op water lopen. Het waterschap controleert de kwaliteit van het water. Ze onderzoeken of het water schoon of vies is.  Hoe dat werkt ga je in deze les ontdekken met een proefje.

Ontdekpakket voor in en om het huis

NME Den Haag heeft een ontdekpakket met thuislessen samengesteld en deze is kosteloos beschikbaar! Op hun website vind je allerlei activiteiten die kinderen kunnen doen. Sommige zijn binnen, andere buiten. Ze zijn zo gemaakt dat je met weinig voorbereiding snel kan beginnen. Kijk wat je nodig hebt. Lees de korte beschrijving en dan snel aan het werk.​ Kinderen kunnen met, maar ook vaak zonder begeleiding de activiteit uitvoeren. Dat lees je in de beschrijving.

Natuur-challenges op afstand

Natuurpodium Brabantse Wal voegen wekelijk op hun website een nieuwe natuur-challenge toe. De natuur-challenges kun je op hun website downloaden en printen. Het leren, ontdekken en beleven van de natuur gaat dan toch – anders dan anders – door, en je kunt op afstand samen spelen. Leuk voor opa’s en oma’s met hun kleinkinderen, gezinnen en vriendjes en vriendinnetjes. Enkele voorbeelden zijn #TUIN-BINGO, #NATUUR SPOTTEN en #LENTE-SPEURTOCHT.

Lessen over duurzaamheid

 • Speciaal voor groep 7 en 8 is er landelijk een ‘Duurzame Les’ ontwikkeld in de vorm van een interactieve digitale game. In de les swipen, tappen en draggen de leerlingen zich de toekomst in. Samen met een quizmaster meten ze de impact op de aarde en bouwen de aarde na. Spelenderwijs leren kinderen met deze game meer over duurzaamheid, circulair denken en je eigen footprint. Deze les is gratis online te vinden op de website. 
 • Sarah’s wereld- bewust van impact op de planeet-groep 6,7,8– Acht clips vertellen het verhaal van Sarah. In Sarah’s Wereld zoeken kinderen uit welke invloed de mensen hebben op de leefomgeving van dieren en doorlopen ze een productieproces van grondstof tot eindproduct en afval. Een volgend onderdeel van de les is dat de leerlingen bewuste keuzes maken tijdens een online winkelspel. Ze zullen afwegingen moeten maken tijdens de aanschaf van meerdere producten. Op deze manier beseffen ze dat alles wat ze kopen effect heeft op de planeet. Het project duurt in totaal zo’n 2 uur. Hierin zitten 8 clips verwerkt en 5 opdrachten. Info over de opdrachten op kun je vinden op de website of bekijk een korte video over Sarah’s Wereld.
  Wil je toegang tot alle lessen, stuur dan een mail aan wolfslaar@breda.nl dan ontvang je een inlogcode. De lessen zijn tot de zomervakantie GRATIS.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media