Menu
Toekomstkunde; gratis WWF-lesaanbod!

Toekomstkunde; gratis WWF-lesaanbod!

Begin september gingen ruim 3.000 leerkrachten in het basisonderwijs aan de slag met het nieuwe lesprogramma Toekomstkunde van het Wereld Natuur Fonds. Thema van de allereerste les; de bosbranden in de Amazone. Met het nieuwe lesprogramma wil het Wereld Natuur fonds kinderen laten ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor de aarde. Het gratis lesmateriaal  gaat over klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren. Allerlei actuele thema’s komen aan bod zoals, plasticsoep, afval in de Noordzee, neushoorn stroperij en (duurzame) kledingproductie. Lessen over nu én later! 

Toekomstkunde is geschikt voor de groepen 5 t/m 8 en wekelijks komt er nieuw lesmateriaal uit. Leerlingen kunnen zelfstandig met het materiaal aan de slag en ze ontdekken wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst. Na online registratie ontvang je wekelijks een e-mail met een nieuw werkblad en tips voor de introductie, verrijking of verdieping van het onderwerp en achtergrondinformatie. Gemiddeld duurt een les dertig minuten.

Hoe past Toekomstkunde in mijn lessen?

Toekomstkunde is een aanvulling op bestaande vakgebieden zoals natuur & techniek, aardrijkskunde of wereldoriëntatie. Met Toekomstkunde kun je de actualiteit over belangrijke thema’s een plek geven in jouw onderwijs.

Welke vaardigheden leren kinderen met Toekomstkunde?

Met Toekomstkunde worden vaardigheden aangesproken zoals samenwerken, meningsvorming, creatief denken, kritisch denken en filosoferen. Toekomstkunde past in het vakgebied Mens & Natuur dat op dit moment bij Curriculum.nu wordt ontwikkeld en bij een groot aantal doelen die horen bij Burgerschap.

Het gezicht van toekomstkunde

WWF-ambassadeur en NPO Zapp-presentatrice (van o.a. Het Klokhuis) Janouk Kelderman is het gezicht van Toekomstkunde. Ze komt terug op de werkbladen en verschijnt regelmatig als ‘reporter’ bij een actueel onderwerp. Janouk helpt de kinderen door de lessen heen met leuke weetjes, opdrachten en prikkelende vragen over een duurzamere toekomst.

Janouk Kelderman in een klas voor Toekomstkunde

Meld je gratis aan

Enthousiast geworden? Goed nieuws, want het lesprogramma Toekomstkunde wordt gratis aangeboden! Na aanmelding ontvang je wekelijks een e-mail met nieuw lesmateriaal. Aanmelden kan via de website van Wereld Natuur Fonds.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media