Menu
Train-de-trainerdag Groene Schoolpleinen

Train-de-trainerdag Groene Schoolpleinen

Met veel plezier kondigen wij, het programmateam ‘Alle schoolpleinen groen in 2025’ een Train-de-trainerdag Groene Schoolpleinen aan voor educatief medewerkers/ procesbegeleiders/schoolgidsen, op donderdag 5 maart van 9.30-16.30 uur in Deventer. Deze dag valt onder het ondersteuningsaanbod van het provinciale programmateam van de groene schoolpleinen. Provincie Overijssel heeft als ambitie een groene schoolpleinenbeweging te stimuleren de komende jaren. Een uitgebreid ondersteuningsaanbod aan scholen, inspiratie- en kennisbijeenkomsten en een subsidieregeling voor scholen maken hier ook onderdeel van uit. En ook teamtrainingen voor scholen over educatief gebruik van een groen schoolplein!

Een groen schoolplein is pas echt een goed groen schoolplein, als de leerkrachten het groene plein ook als een educatieve buitenruimte gaan inzetten en gebruiken. Dus geregeld binnenlessen buiten gaan geven en de groene buitenruimte gebruiken als lesmateriaal, over natuur, bloemen, vogels, insecten, biodiversiteit, het weer en noem maar op. En samen met kinderen onderhoud- en beheerswerkzaamheden uitvoeren. Maar dat gaat allemaal niet vanzelf. Er zijn hobbels, onwetendheid, terughoudendheid, gebrek aan inspirerende voorbeelden of kennis, etc. Om scholen hierin goed te begeleiden, hebben we een training voor leerkrachten ontwikkeld, die we vanaf dit jaar aanbieden aan de scholen met (plannen voor) een groen schoolplein. De trainingen vinden plaats per school, als teamtraining, op eigen locatie, om ook het plein meteen te kunnen gebruiken als voorbeeld. Om die trainingen te gaan geven, gaan we nu trainers opleiden. Van aankomende trainers verwachten wij dat ze na de training ook daadwerkelijk trainingen aan schoolteams gaan verzorgen.

Wie zoeken we?

Mensen met ervaring met educatief werken met scholen, interesse in groene schoolpleinen en kennis van zaken , die het leuk vinden om binnen de groene schoolpleinenbeweging van Overijssel mee te werken aan dit mooie thema. Wij denken bijvoorbeeld aan: educatief medewerkers van NME-centra/-diensten; IVN schoolgidsen en procesbegeleiders vanuit provinciale programma.

Werving van scholen voor de trainingen gebeurt onder meer via het provinciale programma van “Alle schoolpleinen groen in 2025”, en uiteraard ook via je eigen kanalen. Deze training is een mooie gelegenheid om het aanbod vanuit je centrum/organisatie/ bedrijf uit te breiden met een nieuw en heel actueel onderwerp. Binnen het provinciale programma zijn nu al bijna 100 scholen bezig met een groen schoolplein, en ook voor 2020 verwachten wij nog eens 100 scholen die aansluiten. De trainingen aan scholen zullen worden aangeboden voor een kostprijs, die (grotendeels) naar de trainer zal gaan. We zijn nog aan het uitwerken hoe we dat precies gaan vormgeven. Het volgen van de train-de-trainerdag is kostenloos. Na afloop van de dag heb je een goed beeld van de educatieve mogelijkheden van een groen schoolplein, materiaal dat beschikbaar is en wijze waarop je een team leerkrachten enthousiast weet te krijgen om hun groene schoolplein te gaan gebruiken als buitenleslokaal

Onderwerpen die aan bod gaan komen tijdens deze dag:

 • Wat is een goed groen schoolplein dan eigenlijk?
 • Rol van provinciale programma en contacten met de scholen
 • Wat kun je als leerkracht doen met je plein als educatieve buitenruimte?
 • Waar lopen leerkrachten tegen aan?
 • Wat zijn goede voorbeeldmaterialen en activiteiten?
 • Hoe ziet de teamtraining eruit?
 • Organisatorische kanten
 • Uiteraard gaan we ook een groen schoolplein bezoeken!

Aanmelden

De smaak te pakken gekregen en zin om samen met ons te werken aan de groene schoolpleinen? Geef je dan op voor deze train-de-trainerdag! Dat kan door onderstaande vragen te beantwoorden en te mailen naar Maike Nelissen.  Opgave kan t/m 15 februari. Na aanmelding voor de training ontvang je een bevestiging met verdere details over de training.

 • Naam:
 • Mailadres:
 • Organisatie/ bedrijf:
 • Plaats:
 • Jouw ervaring met groene schoolpleinen:
 • Je motivatie voor deelname:
 • Hoe denk je scholen te werven voor deze teamtraining:

Meer informatie?

Voor meer informatie neem contact op met Maike Nelissen,  Stichting Springzaad, via M.Nelissen@ulebelt.nl


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media