Wat is NME?

Wat is NME?

NME staat voor Natuur en Milieu Educatie. Het is natuurlijk super leuk om af en toe eens lekker naar buiten te gaan en het klaslokaal te verruilen voor een slootjesexcursie of moestuinles. Maar het is ook belangrijk. Door kinderen al vroeg in aanraking te laten komen met natuur- en milieugerelateerde onderwerpen hopen we een zaadje te planten. Want als je beter weet, ga je anders handelen.  

NME voor iedereen

In al ons aanbod proberen we Natuur en Milieu Educatie zo laagdrempelig mogelijk te maken. De leskisten stellen we op zo’n manier samen dat je er als docent snel mee overweg kunt in de klas (of nog liever: buiten, in de natuur!). Ook sluiten we aan bij landelijke acties die we doorvertalen naar Overijssel. En waar nodig geven we jou als docent ondersteuning, bijvoorbeeld met gastdocenten, adviseurs en begeleide excursies. Zo kan elke leerling aan de slag met NME!

Kijk bij ons educatie-aanbod om te ontdekken hoe je met de klas, op BSO of kinderopvang aan de slag kunt met Natuur en Milieu Educatie. Doe mee met NME!

Onze thema’s

We hebben ons NME-aanbod ingedeeld in verschillende thema’s:

  • Grondstoffenkringloop
    Spullen, kleren, gadgets: daar willen we steeds meer van hebben. Maar de aarde is geen oneindige bron van grondstoffen. Daarom is het goed om vaker spullen te hergebruiken, te ruilen of te recyclen. Zo werken we toe naar een circulaire economie waar afval niet bestaat.
  • Energie
    Er zijn heel veel verschillende manieren om energie te besparen. Ook kunnen we steeds beter groene energie opwekken, uit wind of uit zon. In tegenstelling tot fossiele energie raakt dit nooit op!
  • Natuur en biodiversiteit
    De natuur is een fijne plek om te zijn. In de natuur hangt alles samen: één enkele boom is bijvoorbeeld het huis voor honderden dieren, groot en klein. Alles is in evenwicht en dat evenwicht dreigt verstoord te raken. Het is daarom belangrijk dat we goed voor de natuur zorgen.
  • Voedsel
    We laten graag ieder kind op een leuke manier ontdekken wat gezonde voeding is en waar ons voedsel vandaan komt. Zo kunnen kinderen zelf gezonde én duurzame keuzes maken.
  • Water en klimaat
    We willen droge voeten houden, en tegelijkertijd moet Nederland niet uitdrogen. Hoe gaan we met water om? Hoe wordt schoon drinkwater gemaakt? En hoe is het gesteld met de waterkwaliteit in de slootjes?