Boeren en mbo-studenten zetten scholieren in beweging voor het verhaal achter hun eten met Food Challenge

4 juli 2024

Boeren en mbo-studenten zetten scholieren in beweging voor het verhaal achter hun eten met Food Challenge

OBC Bemmel maakt de beste pokébowl van 2024


Wat is het verhaal achter je eten? Boeren en mbo-studenten zetten samen scholieren in beweging om het verhaal achter hun eten te ontdekken. De competitie voor vmbo, praktijk- en speciaal onderwijs vindt plaats in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Groningen, Drenthe en Utrecht. Dit jaar werd de beste pokébowl competitie gewonnen door OBC Bemmel.

Opzet

De challenge wordt georganiseerd door LekkerBoer en samenwerkende mbo´s. Ondersteund door partners Jong Leren Eten, LTO Noord en deelnemende provincies en gemeenten. Het grootste deel van de deelnemende scholen zijn in januari dit jaar gestart met het bijbehorende lespakket, gevolgd door een gastles – verzorgd door SVO vakopleiding Food en Zone.college – waarin leerlingen hun zelfontworpen duurzame en gezonde pokébowl maken. De ingrediënten voor de pokébowl komen zoveel mogelijk van boerderijen uit de buurt. Duurzaamheid en onbewerkte voeding is belangrijk tijdens de challenge. Ga je voor rijst of avocado van ver weg of voor aardappelen en peer van dichtbij?

4 juli 2024

Foodcamp

Tijdens een aansluitende Foodcamp op een boerderij in de buurt, gaan de leerlingen oogsten met de boer. Studenten Voeding- en Leefstijladviseur van Deltion college laten de leerlingen blind groentes en kruiden proeven en zelf kaas en broodpizza maken bij de foodtrailer op het erf.  Ook geven ze een bootcamp met materialen van de boerderij. “Als opleiding vinden we het belangrijk dat studenten in de praktijk ervaring opdoen bij preventie en educatie activiteiten rondom gezonde voeding en leefstijl”, aldus Sietske Roo-Hoeve van Deltion College Zwolle.  “Er is een goede klik tussen de deelnemende scholieren en de mbo studenten die zelf ook nog jong zijn en naar school gaan. Dat stimuleert elkaar.’

Afgelopen weken waren er Foodcamps voor deelnemende scholen in Zwolle, Raalte, Nieuwleusen, Kampen, Deventer, Meppel, Hardenberg, Apeldoorn, Emmeloord, Bem

mel, Houten en Groningen. Leerlingen en leraren zijn enthousiast over het programma met daarin op een praktische manier aandacht voor gezonde voeding, bewegen en duurzame voedselproductie.

Voor de Foodcamps wordt er samengewerkt met gekwalificeerde boeren van regionale Boerderij Educatie (BE) netwerken zoals Meesterboer’n, BoerenWijs, Leren bij de boer, De Boer op Noord, Kom bij de Boer en Boerderij in de kijker.

 

Beste pokébowl

De beste pokébowl werd dit jaar gemaakt door OBC Bemmel. Een vakjury koos hen als winnaars. “Ze hebben veel moeite gedaan om er een mooie video van te maken. Leuk om te zien dat alle kinderen hier zo actief aan mee hebben gedaan en een goede onderbouwing van de Food Challenge thema’s hebben gegeven. Naast gezonde, duurzame en kleurrijke ingrediënten van de boer uit de buurt, gaven ze aan dat er ook veel liefde in zat. Dat hoort zeker ook bij gezonde voeding!”, aldus juryvoorzitter en chef kok Remco Jansen.

OBC Bemmel mag de hele school trakteren op de winnende pokébowl en wint een workshop van chef kok Remco Jansen.

Een eervolle vermelding aan Talentstad PrO uit Zwolle en Meander uit Hoogeveen die ook hoog eindigden met hun inzending. De één via een prachtig uitziende professionele poster en de ander via een mooie sfeervideo.

4 juli 2024

Inschrijving 2024/2025

Scholen die volgend schooljaar willen meedoen, kunnen zich melden via een inschrijving op www.foodchallengevoorscholen.nl. De intentie is dat scholen kosteloos mee kunnen doen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Scholen kunnen hiervoor contact opnemen met de Gezonde school adviseur in hun regio. Er kan een beperkt aantal scholen meedoen. Neem contact op met een van de Jong Leren Eten Makelaars voor meer informatie.