Chefkok leert kinderen van SBO Het Speelwerk in Zwolle gezond eten

30 maart 2023

Chefkok leert kinderen van SBO Het Speelwerk in Zwolle gezond eten

Kinderen van groep 7 en 8 van SBO Het Speelwerk in Zwolle leerden vandaag gezond eten en zelf koken. Dit deden ze onder begeleiding van Chefkok Jasper Voorma. De kookles is het startschot van ‘Kok in de Klas’, een jaarlijks terugkerende activiteit georganiseerd door o.a. Jong Leren Eten Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel en GGD IJsselland.

Door mee te doen aan de kookles leren de kinderen meer over verschillende smaken en hoe ze gezonde maaltijden zelf kunnen klaarmaken. Dit jaar is ‘Kok in de Klas’ op 27, 28 en 29 maart op 120 scholen in Nederland. Marlijn Sonneveld, IB’er bij SBO Het Speelwerk in Zwolle is enthousiast: “Met Kok in de Klas leren kinderen gezond eten en koken, door te dóen. En ze ervaren hoe makkelijk en leuk dit is.”

Weinig kinderen helpen in de keuken

Waarom is het nodig om kinderen gezond te leren eten? Uit onderzoek van universiteit Wageningen blijkt dat kinderen te weinig groenten en fruit eten. Ook zijn kinderen nog niet zoveel in de keuken te vinden, zo blijkt uit de nieuwste peiling uitgevoerd in 30 klassen van Nederlandse scholen. De helft van de kinderen die ondervraagd zijn helpt thuis af en toe met het klaarmaken van eten. De andere helft komt zelden in de keuken om te koken. “Dit terwijl je van eten klaarmaken meer leert dan koken alleen”, zegt projectleider Marlies Willemsen-Regelink (WUR). “Door deze kookles leren leerlingen hoe je een gezond en smaakvol gerecht maakt maar ook vaardigheden als lezen, hygiëne, samenwerken en plannen.”

Kleurrijk Eten

Op het Speelwerk in Zwolle worden lessen gegeven rond Kleurrijk Eten. Deze zijn gebaseerd op het prentenboek ‘Koning Kleurrijk en het raadsel van de voedselmix’. Gezonde voeding wordt uitgelegd met behulp van 5 kleuren. Door te proeven, ontdekken en ervaren aan de hand van een ontdekkaart leren kinderen wat een gezonde keuze is of niet. Deze methode maakt het voor kinderen veel simpeler om te weten wat je lichaam nodig heeft of juist niet. Kijk voor meer informatie op www.kleurrijketen.nl. Scholen uit Overijssel die met een pilot van Kleurrijk Eten willen starten, kunnen een mail sturen naar info@jonglerenetenoverijssel.nl.