Geslaagde eerste training ‘Zelf koken met de klas’ in Zwolle

23 mei 2023

Geslaagde eerste training ‘Zelf koken met de klas’ in Zwolle

Hoe zet je zelf een kookles op? Hoe bedenk je gezonde, duurzame en lekkere recepten die kinderen zelf kunnen maken? Deze en vele andere vragen werden beantwoord tijdens de kooktraining ‘Zelf koken met de klas’. 17 enthousiaste deelnemers deden vorige week donderdag mee en werden klaargestoomd om zelf binnenkort kookles te geven op scholen. De achtergrond van de deelnemers was divers, van diëtisten tot hulpouders en van juffen tot moestuincoaches en educatieboeren. De training werd georganiseerd door Jong Leren Eten Overijssel en gegeven door drie trainers van Future Foodlab.

Tijdens het eerste deel van de ochtend kropen de deelnemers in de huid van de kinderen. Zo deden ze mee aan een smaaktest en kregen ze voorbeelden gepresenteerd over hoe je een les interactief maakt, voor kleine groepen, maar ook voor grote groepen. Een ander belangrijk onderwerp voor de deelnemers was veiligheid: kun je kinderen wel met een scherp mes laten werken? Hoe pak je dat aan? Naast gezondheid en de opzet van de les kwam ook duurzaamheid naar voren. Er werden tips gegeven over hoe je duurzaam kunt inkopen en hoe je lokaal en seizoensgebonden kookt. Biologisch te duur? Kies dan bijvoorbeeld voor een product van dichtbij of koop het uit de diepvries, wat vaak aanzienlijk scheelt in de prijs.

In het tweede deel van ochtend ging iedereen écht zelf aan de slag. In korte tijd toverden de deelnemers simpele en lekkere gerechten op tafel, van insectenbonbons tot een pesto van wildpluk met zevenblad en van Indiase paneer tot een bonendip. Simpele, maar gezonde gerechten die geschikt zijn om samen met kinderen te maken.

De conclusie aan het einde van de training? ‘Ik heb nu meer vertrouwen dat ik zelf een kookles kan geven’ en ‘Ik heb nu allemaal nieuwe en simpele recepten geleerd, die ik zelf nog nooit had gemaakt’. Maar ook mensen ontmoeten met dezelfde drive en passie, was voor de deelnemers inspirerend: ‘Ik vind het heel leuk om met zoveel mensen bij elkaar te zijn die dezelfde missie hebben. Ik merk namelijk zelf dat het soms lastig is om andere mensen enthousiast te maken voor voedseleducatie en hiermee kan ik weer vooruit!