Gezonde Smikkelweken 2023 in Overijssel van start: spelenderwijs meer groente eten

27 juli 2023

Gezonde Smikkelweken 2023 in Overijssel van start; spelenderwijs meer groente eten

Recordaantal deelnemers: 120.000 kinderen door heel Nederland, waarvan 6.200 in Overijssel

De derde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken gaat van start, het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen. Tijdens de Gezonde Smikkelweken ontdekken kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding, door middel van spelletjes, proeven en zelf koken, van courgettecake tot bietenpizza’s. Dit jaar is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, landelijk doen 120.000 kinderen mee. Ook in Overijssel, bij BSO De Beestenboel in Schuinesloot, gemeente Hardenberg, gaan kinderen deze zomer op groente-ontdekkingstocht. De start van de Gezonde Smikkelweken werd hier officieel ingeluid door Alwin te Rietstap, wethouder gezondheid van de Gemeente Hardenberg.

Gezond leren eten

De Gezonde Smikkelweken is een initiatief van Stichting Spoony. In Overijssel wordt het programma ondersteund door Jong Leren Eten en de JOGG-gemeenten. Phaedra Mensen, oprichtster van Spoony: “In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groente. Honger wordt sneller gestild met een ongezonde snack. Met als resultaat dat 1 op de 7 Nederlandse kinderen overgewicht heeft. Het is onze missie om alle kinderen gezond te leren eten. Maar it takes a village to raise a child. Want ondanks dat ouders het belangrijk vinden dat hun kind gezond en gevarieerd eet, lukt het in de praktijk vaak niet. De Gezonde Smikkelweken is een middel om hen daarbij te helpen, omdat we een heel systeem in beweging zetten. Want zowel de kinderen, als ouders, opvang en scholen doen mee.”

Aftrap in Overijssel

In Overijssel doen maar liefst 73 BSO’s en dus ruim 6.200 kinderen mee. Het grote bereik van het programma onder BSO’s is te danken aan de inzet van Jong Leren Eten Overijssel en de JOGG-gemeenten. De kick-off is op bso De Beestenboel in Schuinesloot, Gemeente Hardenberg. Alwin te Rietstap, wethouder gezondheid van de Gemeente Hardenberg, gaat daar met de kinderen een gezonde groentechallenge aan om de Gezonde Smikkelweken af te trappen. Net als de andere bso’s ontvangt bso De Beestenboel vrolijke pakketten met verse groente, spelletjes en activiteiten. Hieronder valt een pakket om courgettecake te bakken en een zintuigenspel waarmee de kinderen onbekende groente, zoals Chayote, ontdekken.

Doe thuis ook mee!

Kinderen die niet naar de deelnemende BSO’s gaan, kunnen via het online platform toch thuis gratis meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Alle deelnemende kinderen ontvangen een kook- en speelboek met recepten, eetspelletjes en challenges. Deze activiteiten kunnen ze individueel doen of samen met hun familieleden. Door deel te nemen aan de challenges maken ze kans op honderd prijzen, variërend van een Cortina fiets en Nike Air Jordans tot een stuntstep en tijdschriftabonnementen. Meedoen kan tot en met 3 september 2023 via www.gezondesmikkelweken.nl