Kennislabs Insectenweek voor docenten op 17 en 18 april

17 januari 2024

Kennislabs Insectenweek voor docenten op 17 en 18 april

Van 27 t/m 31 mei is de Insectenweek! Insecten zijn ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit, de natuur en voor ons als mensen. Een goed idee dus om met de hele school aan de slag te gaan het thema insecten. Vorig jaar organiseerde Inflora met groot succes een Insectenweek voor basisscholen in Raalte. Daarom breidt de Insectenweek zich dit jaar uit naar Twente. Maar hoe organiseer je een Insectenweek en waar begin je? NME Overijssel en Inflora organiseren op 17 en 18 april Kennislabs voor leerkrachten in het basisonderwijs waarin je kennis, inspiratie en praktische handvatten krijgt om een geslaagde Insectenweek te organiseren bij jou op school. 

Direct naar info en aanmelden

De kennislabs

Op 17 april is er een Kennislab bij natuurmuseum Natura Docet in Denekamp en op 18 april is er een online sessie. Tijdens de Kennislabs spijkeren we je bij met kennis over insecten én denken met je mee over hoe je voor groep 1 tot en met 8 een leuk en samenhangend programma kunt samenstellen. Het thema insecten past natuurlijk goed bij het vak natuur, maar valt ook goed in te passen in lessen en doe-opdrachten op het gebied van rekenen, taal, kunstzinnige vorming, technologie, digitale geletterdheid en oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW). Uiteraard kun je diverse leskisten en praktische lesideeën bekijken en uitproberen tijdens de Kennislabs.  Neem vooral een kijkje op insectenweek.nl om alvast wat inspiratie op te doen.

Extra: doe mee aan de Microscopie Fotochallenge (groep 7 en 8)

SME en Nikon organiseren dit jaar ook een fotochallenge om leerlingen aan te moedigen om de fascinerende wereld van het kleine te verkennen. Na afloop van de kennislabs mogen we vier microscopen + lesmateriaal uitlenen aan scholen om te gebruiken tijdens de insectenweek. Zo kun je deze beestjes goed van dichtbij bekijken. Enige voorwaarde is dat je ons vóór 31 mei een foto opstuurt waarop leerlingen met de microscoop aan de slag zijn. Met deze foto maak je kans op een gave prijs voor je school: namelijk een set verrekijkers van Nikon. Heb je interesse in de microscopie fotochallenge, geef dit dan aan op het aanmeldformulier.

Praktische informatie en aanmelden

Live Kennislab

Datum: woensdag 17 april
Tijd: 15.30 – 17.00, inloop vanaf 15.00
Locatie: Museum Natura Docet, Oldenzaalsestraat 39 in Denekamp
Kosten: gratis, incl entree museum

Online kennislab > gaat helaas niet door

Datum: donderdag 18 april
Tijd: 15.30 – 17.00
Locatie: via zoom of teams, de link ontvang je na aanmelding
Kosten: gratis

Aanmelden

17 januari 2024

De Kennislabs voor de Insectenweek zijn gratis beschikbaar voor leerkrachten, directie en ondersteunend personeel van basisscholen (dankzij een bijdrage van de Rabobank Noord en West Twente).

Vragen

Heb je vragen over de Insectenweek of de Kennislabs, neem dan contact op met Ilona Dijkman van Natuur en Milieu Overijssel / NME Overijssel via i.dijkman@natuurenmilieuoverijssel.nl of 038 425 0970