Schooltuinfestijn, meld je nu aan!

17 januari 2024

Schooltuinfestijn 3 april in Deventer: meld je nu aan!

Voorafgaand aan de week van de schooltuin vindt het Schooltuinfestijn plaats in Deventer, georganiseerd door Jong Leren Eten Overijssel en de Ulebelt!

Voor leerkrachten in het basisonderwijs zijn er boeiende workshops over eetbaar groen op het schoolplein, moestuinieren in bakken, koken met eigen oogst en meer. Ontdek informatieve stands en deel ervaringen met andere leerkrachten onder het genot van een heerlijke moestuin groentesoep.

Voor schoolbestuurders en gemeenteambtenaren is er een speciale sessie over het stimuleren, opstarten en structureel inbedden van schooltuinen. Meld je snel aan en ontdek nieuwe perspectieven voor een groene en gezonde school!  

In het kort

Plaats: De Ulebelt in Deventer 

Datum: woensdag 3 april 

Tijd: 16.00 tot 18.00 uur. Inloop vanaf 15.45 uur. 

Meld je hier aan

Workshops

In het programma zijn twee workshoprondes opgenomen. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende workshops.

 • Moestuinieren in potten en bakken

  Heb je weinig ruimte op je plein of wil je klein beginnen? Zelfs een klein hoekje op het schoolplein kun je omtoveren tot een eetbare oase. Groenten, eetbare bloemen, kruiden, bessen en zelfs fruitboompjes in potten: er kan meer dan je denkt.  Iedereen kan met potten- en bakkenteelt experimenteren op het plein. En zeker leuk voor kinderen! Mirjam Weisscher van Velt helpt je kiezen en toont je stap voor stap hoe je met kinderen een minituintje ecologisch opstart en verzorgt. 

 • Eetbaar groen op je schoolplein

  Eetbaar groen op het schoolplein, waar denk je dan aan? Zie je kinderen al snoepen van frambozenstruiken? Of maak je samen een kruidenhoek, plant je een appelboom of droom je stiekem van het aanleggen van een complete moestuin? Adviseur Taco IJzerman is een kei in het bedenken van allerlei gave eetbare opties die passen op of rond jouw schoolplein. Van binnen naar buiten en klein beginnen. Meer weten? Meld je dan aan voor deze workshop. 

 • Koken uit de moestuin

  Marije Woertman van de Leukste Lunch laat je in deze workshop zien hoe groente eten uit de moestuin makkelijk en leuk kan zijn en welke kookactiviteiten je samen met de kinderen kunt doen. Marije heeft veel ervaring met het koken met en voor schoolklassen en deelt haar ervaringen en succesrecepten. Je gaat ook daadwerkelijk praktisch aan de slag en ontvangt veel tips om deze daarna in de praktijk te brengen binnen op school. Meld je aan voor deze workshop. 

 • Moestuinieren in volle grond

  In deze workshop neemt Carla de Wals van Stichting Schooltuinen Deventer je mee naar de schooltuintjes die gepacht wordt van de Ulebelt. De 170 tuintjes worden van april tot aan de zomervakantie naar hartenlust bewerkt door leerlingen van drie basisscholen in de omgeving van de Ulebelt. Deze korte periode zorgt voor de nodige uitdagingen. Carla zal jullie vertellen wat de Stichting voor de scholen doet om er een geslaagd seizoen van te maken.

 • Workshop lesmateriaal en film De Schooltuin

  Op zoek naar aansprekend lesmateriaal over moestuinieren? Een jaar rond met je handen in de grond is een lespakket van 6 lessen die het hele proces van zaaien tot oogsten omvatten. De lessen worden ingeleid met fragmenten uit de film “De schooltuin van de makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad Ilona Dijkman, projectmedewerker bij Natuur en Milieu Overijssel en zelf ook fanatiek en enthousiast moestuin juf gaat samen met je aan de slag met de opdrachten die ook voor jouw groep direct inzetbaar zijn. Je krijgt de link naar het lespakket en de film zodat je deze ook op school kunt kijken! 

 • Sessie voor schoolbestuurders en gemeente-functionarissen

  We gaan in deze sessie onder leiding van Hannelore Börger, projectleider educatie bij Natuur en Milieu Overijssel en makelaar Jong Leren Eten, in gesprek over het nut en de mogelijkheden voor schooltuinieren bij jouw school of in jouw gemeente. Rianne Zweers, directeur van Montessorischool Oudaen in Deventer, neemt je mee in de ervaringen op hun school.  Laat je informeren over het stimuleren, opstarten en structureel inbedden van schooltuinen. Heb je zelf ervaringen en tips? Of heb je juist drempels en vragen? Deel ze in deze sessie zodat we samen schooltuinieren een stapje verder kunnen brengen.